Wat Vitamine D betekent voor jouw gezondheid?

Op dit moment zijn er 7,9 miljard bewoners op deze planeet waarvan 1 miljard mensen een tekort heeft aan vitamine D. Dat tekort neemt alleen nog maar toe en zeker als de “R” in de maand is zoals in Nederland voor de maanden september tot en met april. In deze speciale editie gaat het over vitamine D, ook wel de zonneschijn vitamine genoemd.

Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine, die betrokken is bij vele lichaamsprocessen. Er zijn twee hoofdtypes vitamine D. Vitamine D3 is te vinden in dieren, waaronder vissen en is het soort dat de huid aanmaakt wanneer deze blootgesteld wordt aan zonlicht. Vitamine D2 komt uit plantaardig voedsel, inclusief paddenstoelen. Onderzoek heeft aangetoond dat D3 effectiever is.

Vitamine D is van belang om het normaal functioneren van het immuunsysteem en een gezond hart te ondersteunen. Vitamine D helpt om calcium en fosfor op te nemen uit voeding en gebruikt deze mineralen om uw botten, tanden en spieren sterk te houden.

We krijgen het merendeel van onze vitamine D door zonlicht. De zon reageert op bestanddelen onder de huid, zoals cholesterol, en helpt deze om te zetten in vitamine D. We hebben niet elke dag vitamine D nodig uit voedsel of zonlicht, maar in het geval van onvoldoende blootstelling gedurende een langere periode, kan gezondheid in het geding komen. Je kunt je dan vaker moe, angstig en ziek voelen. Te veel vitamine D door blootstelling aan zonlicht komt niet voor.

In Europa is het mogelijk om genoeg vitamine D te krijgen door tijd buiten door te brengen tussen april en eind september. Maar tussen oktober en begin maart krijgen we niet genoeg vitamine D door zonlicht. Mensen hoeven maar korte periodes buiten te zijn om hun niveaus te verhogen, 20 tot 30 minuten per keer.

Vitamine D is in kleine hoeveelheden eveneens te vinden in voeding zoals zalm, sardines, haring en makreel, rood vlees, lever en eidooiers. Maar de hoeveelheid vitamine D in uw dagelijkse dieet is over het algemeen te laag om te voldoen aan onze benodigdheden.

Vitamine D helpt de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam te reguleren. We hebben deze voedingsstoffen nodig om botten, tanden en spieren gezond te houden. Een vitamine D-gebrek kan leiden tot botvergroeiingen bij kinderen en pijn in botten bij volwassenen.

Wat doet vitamine D?

 • Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem.
 • Vitamine D draagt bij aan het behoud van de normale spierfunctie.
 • Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van normale botten.
 • Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van normale tanden.
 • Vitamine D speelt een rol in het proces van celdeling.
 • Vitamine D draagt bij aan een normaal calciumgehalte in het bloed.
 • Vitamine D draagt bij aan normale absorptie/gebruik van calcium en fosfor.

Wat zijn de tekenen en symptomen van een vitamine D-gebrek?

Symptomen van een vitamine D-gebrek kunnen onder andere spierzwakte, pijn, botpijn, vermoeidheid en depressie zijn.

Wat gebeurt er als ik te veel vitamine D inneem?

Het langdurig innemen van te veel vitamine D-supplementen kan ervoor zorgen dat er te veel calcium in het lichaam wordt opgehoopt. Dit kan de botten verzwakken en de nieren en het hart beschadigen.

Wie loopt het meeste risico op een vitamine D-tekort?

 • Mensen die niet vaak buiten zijn
 • Mensen die buiten kleren dragen die het merendeel van hun huid bedekken
 • Mensen met een donkere huid, bijvoorbeeld mensen uit Afrika, het Caribisch gebied of Zuidoost-Azië
 • Mensen die meestal of altijd zonnebrand gebruiken
 • Baby’s, jonge kinderen en zwangere of vrouwen die borstvoeding geven
 • Oudere volwassenen, omdat uw lichaam niet evenveel vitamine D aan kan maken wanneer u ouder wordt
 • Mensen met gezondheidsklachten, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en bepaalde lever- en nierziektes Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die de manier waarop vitamine D in het lichaam wordt gereguleerd veranderen
 • Mensen met ernstig overgewicht aangezien er aanwijzingen zijn dat mensen met obesitas een grotere kans hebben op een vitamine D-tekort
 • Mensen die weinig voedsel eten waar vitamine D in zit

Vitamine D voor jou?

Wil je meer weten over vitamine D? Neem dan contact met mij op, ik geef je graag persoonlijk advies met een mogelijkheid tot het doen van een vitamine D test.

WAARSCHUWING: GEBRUIK EEN VITAMINE D SUPPLEMENT PAS NA EEN METING

Neem contact op met Corné

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *