Heb ik ook een sluipmoordenaar in mijn lichaam?

De meeste mensen weten dat voeding een belangrijke component is voor een gezond en vitaal leven. Ik had al de nodige boeken gelezen omdat dit al meer dan 35 jaar mijn belangstelling heeft. En dan komt het boekje “Laat voeding je geneesmiddel zijn” van Dr. Paul Clayton op je pad. Hierin legt hij als wetenschapper in heldere en begrijpelijke taal de relatie uit tussen voeding, gezondheid, geluk en genezing.
Mensen krijgen steeds vaker op jonge leeftijd last van allerlei soorten ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, dementie, osteoporose, artritis, auto-immuunziekten, depressie, angststoornissen, etc. Die aandoeningen hebben weinig te maken met ouder worden en vallen onder de naam welvaartsziekten. Deze ziekten worden grotendeels veroorzaakt door chronische laaggradige ontstekingen, die te vermijden, te genezen en te voorkomen zijn. Chronische ontstekingen werken sluipenderwijs waardoor je nauwelijks in de gaten hebt.
In hoofdstuk 1 behandelt de auteur het begrip ontsteking. Hij begint het hoofdstuk met een citaat uit Scientific Americain: “Ontstekingen zijn de achterliggende oorzaak van vrijwel alle chronische ziekten; reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, diabetes, depressies en hart- en vaatziekten, waar heel veel mensen aan overlijden”.
Vervolgens gaat hij in op de verschillen tussen acute en chronische ontstekingen en legt de relatie tussen chronische ontstekingen met versnelde veroudering en degeneratieve ziekten. Hij geeft ons de hoop door lessen uit de geschiedenis dat chronische ontstekingen te voorkomen zijn, onder verwijzing naar de mid-victoriaanse tijd in het Engeland van de 19e eeuw. Het voedingspatroon in deze tijd bestond in het bijzonder uit veel fruit, volkorengranen, vette vis en groenten.
Dr. Paul Clayton beschrijft de 5 basisfactoren van een ontsteking:
1. de verhouding tussen omega-6 en omega 3 is uit balans
2. niet genoeg groente en fruit
3. ontstekingsbevorderende bereidingswijze
4. overgewicht en obesitas
5. vrije radicalen.
De effecten van ontstekingen in ons lichaam behandelt Dr. Paul Clayton in hoofdstuk 2. Hij behandelt o.a. hartproblemen, stofwisselingsaandoeningen, hersenaandoeningen, stemmingsstoornissen, gewrichtsaandoeningen, darmproblemen en huidproblemen. In het algemeen adviseert hij stelselmatig een ontstekingsremmende levensstijl, een ontstekingsremmend voedingspatroon, regelmatig bewegen, stoppen met roken, matigen met alcohol en een gezond lichaamsgewicht.

In hoofdstuk 3 tenslotte geeft de auteur concrete aanbevelingen om ontstekingen te bestrijden aan de hand van een 7 stappenplan:

stap 1: zorg dat je voeding klopt
Eet vis die veel omega 3 bevat (bv. makreel, sardientjes), fruit (bv. frambozen en zwarte bessen) en groenten met een goede ontstekingsremmende werking (bv. broccoli, bieten, paddenstoelen). In een handige tabel geeft hij een overzicht van ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Zijn advies is ook om minder suiker, zetmeelrijke producten, gegrild / gefrituurd of gerook voedsel te nuttigen.

De achterliggende argumentatie is dat een chronische ontsteking verloopt in 2 fasen. In de eerste fase is vooral een juiste omega 6:3 verhouding van belang en in de 2e fase een voldoende hoeveelheid polyfenolen. Vandaar dat beide typen voedingsmiddelen in ruime mate aanwezig dienen te zijn in een gezond, ontstekingsremmend dieet.

stap 2: slik een ontstekingsremmend supplement
Dr. Paul Clayton stelt dat ons hedendaagse voedingspatroon, zelfs met suppletie van gangbare multi-vitamine preparaten onvoldoende is om chronische ontstekingen te voorkomen. Hij adviseert suppletie opgebouwd uit 2 “verdiepingen”:
– als fundament een suppletie bestaande uit een breed scala van fytonutriënten, inclusief lycopeen, alfa en bèta caroteen, luteïne, zeaxanthine, alle 8 soorten vitamine E en zowel in water en vet oplosbare polyfenolen;

– als “1e verdieping” een suppletie ter ondersteuning van ons aangeboren immuunsysteem, bestaande uit 1,3 / 1,6 bètaglucanen (ontleend aan bakkersgist) en cyanogenen (in bv. broccoli of appelzaadextract).

stap 3: meer beweging

De auteur adviseert 5x per week een half uur beweging met een inspanningsniveau waardoor je hartslag omhoog gaat. Hij waarschuwt voor te hard sporten, omdat dit kan leiden tot ontstekingen en te veel vrije radicalen.

stap 4: val af als dat nodig is

Hij adviseert rustig en geleidelijk op een passend lichaamsgewicht te komen en tijdens het afvallen een supplement met het gehele scala aan ontstekingsremmende bestanddelen te gebruiken.

stap 5: ondersteun je aangeboren immuunsysteem bij het bestrijden van infecties

Zoals Dr. Paul Clayton al eerder aangaf, blijken de 1,3 / 1,6 bètaglucanen uitstekend te werken in het bestrijden van bacteriën en virussen. Een goed functionerend immuunsysteem voorkomt zo volgens de auteur dat er een chronische ontstekingsreactie ontstaat.

stap 6: stop met roken

Behalve dat Dr. Paul Clayton stelt dat je moet stoppen met roken om chronische ontstekingen te beperken, adviseert hij ook dat je ervoor dient te zorgen om zo min mogelijk te worden blootgesteld aan luchtverontreiniging.

Stap 7: beperk stress

Tenslotte adviseert de auteur in stap 7 om chronische stress zoveel mogelijk te verminderen, omdat ons lichaam hierdoor continue in de hoogste stand van paraatheid staat wat betreft ontstekingsreacties. Een waardevolle tip van Dr. Paul Clayton is eventueel het gebruik van gestandaardiseerd saffraanextract, waarvan is aangetoond dat het stress, angstigheid, neerslachtigheid en depressie vermindert en de slaap verbetert.

Ondanks de boeken die ik al gelezen had, was dit voor mij een waardevolle aanvulling naar nog meer helderheid op het ontstaan van laaggradige chronische ontstekingen. Dat het voorkomen en herstellen van deze laaggradige ontstekingen tot ieders mogelijkheden behoort, kan voor heel veel mensen een ander perspectief op vitaal en gezond ouder betekenen.
Mocht je vragen hebben, meer info willen hebben en/of het boekje willen ontvangen, stuur mij een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *