Hoe gezond zijn vetzuren?

Er mensen die denken dat ze gezond leven door vetten te laten staan. Vetten hebben wel degelijk betekenis een toegevoegde waarde voor het lichaam. Ze vormen een niet te missen deel in de voeding. Vetten leveren energie en vitamines A, D, E en K. Daarnaast zit in vetten de vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur, die gunstig zijn voor hart-en bloedvaten.

Een vetrijke voeding is meestal ook een voeding waar veel calorieën in zitten. Een eetpatroon met veel vetten kan overgewicht in de hand werken, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid en welzijn.

Soorten vetzuren

Er wordt binnen de vetzuren onderscheid gemaakt in verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren en transvetten.

  • Verzadigde vetzuren
    Dit zijn ongezonde vetzuren, die het lichaam niet of nauwelijks kan afbreken. Dit vetzuren zitten in voeding zoals vlees, melk en snacks. Deze vetzuren kunnen het slechte cholesterol verhogen en daarmee een bron kunnen zijn voor hart-en vaatziekten;
  • Onverzadigde vetzuren
    Deze worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd, die het lichaam zelf niet kan aanmaken en uit voeding heeft te halen. Deze vetzuren helpen het goede cholesterol te verhogen. Ze worden verder onverdeeld in Omega-3 (EPA en DLA), Omega-6 (linolzuur) en Omega-9. Onverzadigde vetzuren komen zoal voor in olijven, noten, zaden, lijnzaadolie, sesamolie, walnoten, vette vis (voorbeelden zijn sardientjes, zalm en makreel), schaal-en schelpdieren.
  • Transvetten
    Transvet is een onverzadigd vet, dat nog slechter is voor je gezondheid dan verzadigd vet. Het komt voor in producten met gedeeltelijk gehard vet zoals koek en gebak.

Verhouding Omega-6:Omega-3

Er is aangetoond dat het groot deel van de bevolking een Omega-6:Omega-3 verhouding heeft die onvoldoende of niet bijdraagt aan gezondheid. Een ideale verhouding ligt ergens tussen 3:1 of lager.  In het Westerse eetpatroon komen metingen voor van 10:1 of 20:1. Helaas zijn dit geen uitzonderingen meer, door onze veranderde manier van eten.

Hoe kom ik achter mijn verhouding?

Er bestaat de mogelijkheid om jouw verhouding Omega-6:Omega-3 te laten bepalen. In mijn praktijk ben ik in de gelegenheid om samen met jou een Balance Test te doen, die binnen een paar minuten is gedaan. Daarna wordt de test opgestuurd naar een onafhankelijk instituut die het resultaat bepaalt en het rapport voor jou opmaakt. Dat rapport ontvang je met een uitleg.

Mocht de verhouding slechter zijn dan 3:1, dan kun je ervoor kiezen om aan deze verhouding te werken. Binnen een aantal maanden kan de verhouding verbeteren tot waardes lager dan 3:1, wat een grote bijdrage gaat zijn voor jouw gezondheid en welzijn.

Wil je de Balance Test doen?

Zo ja, klik dan op onderstaande button.

Ja, ik wil een Balance Test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *