De 7 voordelen van wandelen voor je gezondheid

Wat ik veel zie en hoor

Vandaag de dag zitten we heel veel uren. Sommige mensen zit wel 8 uur of meer per dag achter elkaar voor de computer of voor de TV. Heel erg jammer want wandelen kost relatief weinig moeite en voegt enorm veel toe aan jouw gezondheid en welzijn. Daarnaast kun je nagenoeg overal wandelen en op elk moment van de dag.

Wat betekent wandelen voor mij?

Ik sport heel graag. Doe graag fietsen, tennissen en joggen. Toch geeft niets mij een zo ontspannen gevoel als wandelen en dan bij voorkeur in de natuur. Heerlijk buiten zijn en dan genieten van de dieren, de planten, de bomen en struiken en al hetgeen je met je zintuigen wil waarnemen.

Voor mij start de dag met een ochtendwandeling van ongeveer een half uur. Daarna neem ik mijn ontbijt, wat me dan anders smaakt dan dat ik dat meteen vanuit opstaan nuttig. Het lichaam krijgt de tijd om te ontwaken en te wennen aan de nieuwe dag. De spieren worden gebruikt, het zuurstof komt je longen binnen en nog veel meer voordelen om de dag fris en opgewekt te beginnen. De voordelen van het wandelen voor je gezondheid heb ik op een rijtje gezet.

Hieronder mijn 7 voordelen van wandelen voor je gezondheid:

 1. Versterkt botten
  Dat geldt voor iedereen dat wandelen een versterkend effect heeft op je botten. Voor vrouwen speelt dit nog meer, vooral na de overgang aangezien dan de kans op osteoperose kan toenemen;
 2. Goed voor hart-en bloedvaten
  Dagelijks een of meerdere keren wandelen zorgt ervoor dat naast alle spieren in je lichaam ook de hartspier gezond blijft door inspanning.
 3. Vermindert stress en zorgt voor een leeg hoofd
  Veel fysieke arbeid doen we niet meer en daar heeft het brein onder te lijden. Wil je graag gezond oud worden met minder kans op Alzheimer en dementie, dan kan wandelen een enorme bijdrage voor je zijn. Daarnaast heeft wandelen een positief effect op het verminderen van stress
 4. Zorgt voor zuurstof in de weefsels en cellen
  In rust is het heel moeilijk om alle weefsels van zuurstof te voorzien. Door wandelen wordt de zuurstofvoorziening aanzienlijk verbeterd.
 5. Werkt levensverlengend
  Dagelijks een of meerdere keren wandelen zorgt ervoor dat allerlei welvaartsziektes zoals diabetes en dementie langer achterwege blijven dan wel helemaal weg blijven. Het resultaat daarvan is dat we langer met een gezond lichaam blijven leven waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. We worden wel steeds ouder en hoe fijn zou het zijn om dat ook met een gezondheid te kunnen doen die het ons mogelijk maakt langer actief te blijven en te genieten van de prachtige dingen van het leven.
 6. Versterkt het immuunsysteem
  Onder andere de witte bloedcellen en de natural killer cellen nemen toe, waardoor de afweer voor infecties en ongewenste indringers toeneemt.
 7. Maakt blij en opgewekt
  Wandelen zorgt ervoor dat allerlei neurotransmitters worden aangemaakt zoals endorfine, waardoor je beter in je vel komt te zitten. Voor mensen met burn-out gerelateerde klachten of depressieve klachten werkt wandelen bevorderend voor herstel.

Andere leefstijlfactoren

Naast wandelen en bewegen zijn er andere factoren die de gezondheid een boost kunnen geven. Met een algemene term noemen we dat leefstijl gerelateerde aspecten zoals voeding, ademhaling en omgaan met stress.

Wil je meer weten over wat een veranderde leefstijl kan bijdragen aan jouw gezondheid? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op door een mail te sturen naar corne@cornesimons.nl Je kunt ook een gratis inzicht sessie boeken met mij waarin ik naar jou luister en minimaal drie waardevolle tips met jou deel op weg naar een andere leefstijl. Daarnaast kijken we samen wat voor jou een eerstvolgende stap kan zijn naar nog meer gezondheid en welzijn. Hieronder kun je de gratis inzicht sessie aanvragen.

INSPIRATIE SESSIE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *