Wat zijn effecten van stress?

Hoe was het vroeger?

Onze verre voorouders hadden stress. Die stress werd veroorzaakt doordat er bijvoorbeeld tijdens de jacht onverwachte situaties plaatsvonden zoals een plotseling naar voren komend luipaard dat een aanval zou kunnen doen. Een ander voorbeeld uit die tijd was dat stammen elkaar te lijf gingen en men zich moest verdedigen tegen moord- en doodslag. De hiervoor beschreven situaties van stress kenmerken zich doordat het lichaam reageert met een vecht of vlucht reactie. Die stress was functioneel en zorgde er voor dat mensen daadwerkelijk in actie kwamen.

Hoe is het nu?

In de dagelijks leven zoals wij dat kennen komen luipaarden nauwelijks meer voor. Toch hebben we meer stress op een dag dan onze voorouders gedurende het hele leven. De stress die wij ervaren kenmerkt zich door blijvende gebeurtenissen. Het leven staat niet meer stil, wat chronische stress veroorzaakt. De stress zoals wij die in het dagelijks leven ervaren heeft weinig functioneels.

Welke stresssituaties kom je zoal tegen?

Bij stresssituaties die we in de huidige maatschappij zoal tegenkomen kun je denken aan verlies van een baan, een drukke baan, heel veel dingen tegelijk willen doen, een relatie breuk, financiële zorgen, ziekte van een partner en ga zo maar door. Dat zijn situaties die voor de meesten onder ons herkenbaar zijn. Daarnaast kun je ook nog denken aan:

  • het nuttigen van voeding waarvan het lichaam ontregeld raakt zoals suikers die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarna wordt er cortisol aangemaakt om die bloedsuikerspiegel in balans te houden. En cortisol is een hormoon dat ook vrij komt bij stress;
  • een baas waar je wat minder mee door de deur kunt;
  • belemmerende gedachten zoals “ik word niet gehoord of gezien” wat heel veel energie vergt van je lichaam en geest;
  • een smartphone die de hele dag berichtjes stuurt, waarop we dan meteen denken te moeten reageren;
  • pestgedrag op scholen;
  • angst en onzekerheid;
  • blootstelling aan extreme kou of warmte, harde geluiden, chemische stoffen zoals asbest of chloor.

De hierboven beschreven situaties zullen voor jou vast herkenbaar zijn en mogelijk kun je de lijst nog aanvullen met jouw specifieke stresssituaties.

Het stresssysteem

Het stresssysteem hebben we nodig om ons te behoeden voor allerlei situaties waardoor we in staat zijn om te kunnen handelen. Denk hierbij aan een kind wat plotseling oversteekt net voordat een auto komt aangereden. Het stresssysteem reageert meteen als er gevaar dreigt.  Er wordt adrenaline en cortisol aangemaakt. Aangezien we daarna niks doen blijven de restanten van die stoffen achter in ons lichaam, in tegenstelling tot vroeger waar mensen bij een noodsituatie gingen vluchten of vechten. De stress waar we in de huidige maatschappij aan blootgesteld staan, heeft een chronisch karakter gekregen. De stress houdt langdurig aan en het stresssysteem komt niet of nauwelijks meer tot rust. Het stresssysteem blijft langdurig achter elkaar actief, met alle gevolgen van dien.

Oorzaak en gevolg

Wist je dat een langdurige stress gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid? Psychische en fysieke klachten zoals verstoorde slaap, verhoogde bloeddruk, gewichtstoename, verhoogde bloedsuikerspiegel, impact op darmflora, gevoeligheid voor ontstekingen, vergrote doorlaatbaarheid van de darmwand (prikkelbare darmsyndroom of PDS genoemd) waardoor je gevoeliger wordt voor voedselintoleranties en spijsverteringsproblemen.

Hoeveel stress had ik?

Ik herken stress in mijn leven van kinds af aan. Thuis waar mijn ouders een eigen bedrijf hadden en bezig waren een bestaan op te bouwen. In die tijd was er weinig ruimte voor verbondenheid. Emoties delen en me kwetsbaar opstellen dat had ik snel afgeleerd. Er was weinig gelegenheid voor om dat te doen en mocht  je het wel doen, dan klopte ik regelmatig aan een deur die niet open ging. Daarnaast lag de lat thuis op een plek waaraan ik moeilijk kon voldoen, hoezeer ik ook mijn best deed. Innerlijk zorgde dat bij mij voor emoties als frustratie en verdriet met stress als gevolg.

Door aan mezelf te werken ben ik me steeds meer meer bewust van de dingen die mij stress kunnen veroorzaken. Ik las dagelijks meerdere rustmomenten in om af te schakelen en het systeem tot rust te brengen. Daarnaast heb ik meditatie en yoga ingepast in mijn dagelijks leven. Nu ervaar ik veel meer balans in mijn leven en heb ik ontdekt om op een nog betere manier met stress om te gaan. Dat is ook voor jou weggelegd!

Het kan anders

Door die dieper gelegen oorzaak helder te krijgen, ben je in staat om jouw stress te veranderen naar een voor jou gezond stressniveau en met zo min mogelijk of geen klachten. Daar wil ik jou graag bij meer helderheid en inzicht in geven. Wil jij dat ook?

Boek dan hieronder jouw gratis inzicht sessie waarin ik met jou meekijk naar jouw stresssituatie om de eerstvolgende logische stap samen met jou vast te stellen.

INSPIRATIE SESSIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *