Hoe belangrijk is voeding voor jou?

Jaren geleden bestond mijn ontbijt en lunch voor een groot deel uit biologisch desembrood. Een korte tijd later kreeg ik opnieuw trek in eten, nam wat fruit en dat heb ik jarenlang zo volgehouden. Er was voor mij geen aanleiding om verandering aan te brengen, totdat ik meer ging lezen over wat voeding voor je lichaam betekent.

Toen ik me meer bewust werd wat voeding met me deed en ging verdiepen in voeding kwam ik erachter dat brood voor mij minder geschikt was. Nu ervaar ik het als prettig om als ontbijt iets warms te nemen zoals een groenteomelet, havermout pap of groentesoep met boekweit.

Wat eet jij als ontbijt?

Bij het eten van voedsel is het belangrijk dat je voedsel tot je neemt dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat en jou daadwerkelijk voedt. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar zoveel mogelijk biologische producten, aangezien die minder last hebben van gifstoffen. Het lichaam hoeft dan minder hard te werken om zich te ontdoen van deze gifstoffen waardoor er meer energie overblijft voor andere zaken. Daarnaast heeft voedsel dat dicht bij de natuur staat het voordeel dat er geen additieven in aanwezig zijn zoals E-nummers.

Eet voldoende groente en fruit, beperk zuivel, beperk suikers en kies bij granen zoveel mogelijk voor volwaardige volkoren granen zoals dikke ronde rijst. Zorg tevens voor voldoende eiwitten, te halen uit ei, vis of kip. Bij voldoende groente en fruit hanteer ik de stelregel dat je per dag minimaal twee stuks fruit uit de seizoenen en minimaal 250 gram verse groenten eet. De manier van eten maakt ook uit, doe dat vooral op een mindful manier, dat wil zeggen doe het met aandacht, neem de tijd en kauw minimaal 25 keer op een hap eten die je in de mond stopt. Je voelt je dan eerder verzadigd en de spijsvertering hoeft veel minder hard te werken.

Naast de gezonde producten die je nuttigt draagt het drinken van voldoende water bij aan een gezond lichaam. Het lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Er worden verschillende regels gebruikt voor het drinken van water. Als je op een voor jou standaard dag bijhoudt bijhoudt hoe vaak dat je naar het toilet gaat om te plassen en als je dat aantal vermenigvuldigt met 300 ml dan kom je ongeveer uit bij het aantal milliliters water dat je tot je neemt. Met andere woorden 6 maal naar het toilet gaan om te plassen betekent 1,8 liter water drinken. Bij gebruik van alcohol, koffie en zwarte thee drink je bij elk glas of kop een extra glas water. Dat betekent bij twee koppen koffie drink je twee glazen water extra.

Tijdens het Paasweekend eten we over het algemeen een eitje extra. Hieronder een recept van een groente-omelet dat je als lunch kunt gebruiken.

Ingrediënten: 2 eieren, 1 el olijfolie, 50 ml amandelmelk of rijstmelk, 1 ui, 125 gr kastanjechampignons, 10 gr wortel. Eventueel keltisch zeezout en peper naar smaak.

Bereiding: snipper de ui, snij de champignons en de wortel klein. Verwarm de olijfolie in een pan en doe de ui erbij totdat deze goudbruin is. Voeg daarna de champignons en wortel toe. Meng de eieren met de amandelmelk in een beker en schudt dit door elkaar. Doe dit daarna over de groente en laat dit doorbakken totdat het geheel droog is.

Smakelijk eten en hele fijne Paasdagen in liefde en harmonie.

Wil je meer weten wat voeding voor jou kan betekenen, vraag dan hieronder via de oranje button een gratis power sessie aan. Hierin deel ik in een 20 minuten durende sessie via Skype, FaceTime of telefoon minimaal 3 waardevolle inzichten met je op weg naar een leefstijl die jou meer in je kracht zet.

Dat wil jij toch ook?

Voor mensen die bijvoorbeeld sporten, gelden andere normen ten aanzien van eiwitten, vetten en koolhydraten. Neem gerust contact op als je daar meer over wilt weten.

INSPIRATIE SESSIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *